• ACTUALITAT |
  • MONÒLEGS CIENTÍFICS PERQUÈ ELS ESTUDIANTS DE SECUNDÀRIA APRENGUIN DIVERTINT-SE

Alumnes de 4t d'ESO

17.03.2017

Monòlegs científics perquè els estudiants de secundària aprenguin divertint-se

Investigadors de la UOC i la companyia de teatre Big Van han ajudat l'alumnat de l'Institut Santa Eulàlia a preparar els textos. El domini de les arts escèniques i el coneixement científic s'uneixen en un projecte europeu

Despertar l’interès per la ciència entre l’alumnat de secundària sortint dels laboratoris i pujant a l’escenari. Això és el que pretén el Projecte Europeu PERFORM que s’està desenvolupant a dos instituts de l’àrea metropolitana de Barcelona (el Santa Eulàlia de Terrassa i un de Castellbisbal) i també a Bristol (Regne Unit) i a París (França).

Concretament, aquests nois i noies de 4t d’ESO han preparat al llarg de sis tallers uns monòlegs científics que acaben d’interpretar. Per fer-ho, han comptat amb l’assessorament d’investigadors de diverses universitats catalanes per enriquir el contingut del text i amb el suport de l’associació Big Van, una companyia de teatre, que els ha aconsellat sobre les arts escèniques.

Joselyn Ortiz, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Santa Eulàlia, explica: “ens han ensenyat ciència d’una manera molt divertida, com explicar-la i com practicar-la. Així, fent monòlegs, hem après més que aprenent-nos un llibre sencer”.

Isabel Ruiz, investigadora del programa Ramón y Cajal de l’IN3-UOC, ha afegit que “a partir d’utilitzar aquestes metodologies més artístiques, que fomenten la creativitat, que et treuen de la rigidesa del currículum, esperem fomentar aquest interès i a llarg termini, les vocacions científiques”.

Els monòlegs han tractat temes científics d’actualitat com els efectes de les  ones electromagnètiques, les dogues, com  millora el rendiment esportiu amb la música o què són les nanocàpsules. “Són fàrmacs molt petits que s’introdueixen en el cos per detectar o per combatre malalties”, diu Ortiz.

Alina Iordache, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Santa Eulàlia, afegeix que “el meu monòleg va de la música i l’esport. Ara ja existeixen neuroimatges que ens mostren les diferents àrees del nostre cervell quan aquest rep estímuls musicals”.

El projecte finalitza a l’octubre de 2018.

Congrés dels populars

24.03.2017

El PP local demana al de Catalunya que exigeixi el 4t Cinturó fins a Granollers

Hi envia set compromissaris, entre ells Gabriel Turmo, Àlex Rodríguez i Marta Giménez. També presenten esmenes per eliminar l'Impost de Successions i ampliar ajudes fiscals a emprenedors i autònoms.

Procés irregular

24.03.2017

Ribó diu que l'elecció del síndic de Terrassa no va seguir l'ordenament jurídic

El Síndic de Catalunya denuncia l’absència d’un "mecanisme independent d'observació". Davant d’aquesta resolució, el primer partit en reaccionar ha estat la CUP, que exigeix una consulta immediata per escollir síndic

CN Terrassa

24.03.2017

Debats: "És un orgull formar part d'aquest club, em sento més integrada a la ciutat"

La flamant campiona del Món de Raquetes de Neu s’incorpora a la disciplina del CN Terrassa. L’atleta holandesa, que viu a la ciutat des de fa 4 anys, s’integra a la secció d’atletisme de l’entitat. L'acord és fins el 2017-18

Al Casal de Ca n'Aurell

24.03.2017

La plataforma Marea Pensionista fa una crida a recuperar els drets dels jubilats

L'associació que vetlla per la dignitat de les pensions segueix penetrant en el territori i ja és present a catorze ciutats catalanes i a nou Comunitats Autònomes. L'acte ha comptat amb la ponència de l'ex-síndica Isabel Marquès

Entrevistes i reportatges

Televisió al mòbil
mc donalds rambla